pochodzenie: różne
Szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. W naturze, w dużych ilościach występuje m.in. w dzikiej róży, owocach cytrusowych, czarnej porzeczce oraz niektórych warzywach – pietruszce, szpinaku, brokułach. W kosmetyce najczęściej pochodzenia syntetycznego.
Bardzo dobrze przyswajalna, rozpuszczalna w wodzie substancja, która jest bardzo niestabilna, łatwo ulega utlenieniu i zepsuciu w roztworze wodnym, w kontakcie z metalami, tlenem, światłem.
Witamina C przede wszystkim bierze udział w syntezie kolagenu, kwasu hialuronowego, elastyny oraz wszystkich białek w organizmie, jest niezbędna do tego procesu, niezbędna do przeżycia i zachowania zdrowia. Ponieważ organizm ludzki nie wytwarza jej samodzielnie, musi być ona dostarczana przede wszystkim z żywności. Odpowiada za młodość skóry, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Regularne stosowanie wyższych stężeń odmładza, wygładza zmarszczki, rozjaśnia skórę, redukuje przebarwienia, poprawia koloryt, ujędrnia, znacznie poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci i opóźnia starzenie. Składnik ma także właściwości keratolityczne, gojące i wzmacniające naczynia krwionośne, chroni skórę przed złym wpływem środowiska. Bardzo korzystna dla skóry zwiotczałej, zmęczonej, ziemistej, tzw. skóry palacza. Jest jedną z witamin zwanych „witaminami młodości”.
Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych.