Papain

pochodzenie: naturalne
Papaina to enzym proteolityczny (trawiący białka) pozyskiwany z mleczka zielonych owoców i liści niedojrzałej papai. Enzymy proteolityczne, stosowane na skórę, rozpuszczają martwe, zrogowaciałe komórki naskórka, działają tylko na powierzchni, nie wnikają głębiej, przez co są bardzo bezpieczne.
Papaina wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym oraz w preparatach leczniczych. Zmiękcza warstwę rogową naskórka i ułatwia złuszczanie martwych komórek naskórka. Wykazuje intensywne działanie nawilżające i wygładzające. Ułatwia wnikanie substancji aktywnych w głębsze warstwy skóry. Przywraca zdrowy i naturalny koloryt. Ponadto enzym ten uczestniczy w rozkładzie białek, dlatego jest częstą substancją aktywną w peelingach enzymatycznych, żelach i maseczkach złuszczających oraz w produktach antycellulitowych i zmniejszających rozstępy i blizny.