pochodzenie: syntetyczne
Związek chemiczny otrzymywany w wyniku działania kwasu siarkowego na fosforan wapnia, którego źródłem są minerały- apatyt i fosforyt, a czasami także zmielone kości zwierząt. Substancja stała, krystaliczna, silnie higroskopijna, łatwo rozpuszczalna w wodzie.
Ma działanie konserwujące i wiążące jony metali, jest przeciwutleniaczem, ale przede wszystkim służy do regulacji pH kosmetyków.
Kwas fosforowy stosowany jest głównie do wyrobu nawozów sztucznych. W przemyśle spożywczym jest stosowany jako dodatek (E338) do napojów gazowanych (np. Coca-Coli) jako regulator kwasowości. Stosowany jest też do wytwarzania fosforanowych powłok ochronnych na metalach, do wytwarzania wielu środków farmaceutycznych, oczyszczania soków w cukrownictwie, odkamieniania armatury w ciepłownictwie, jako płyn do lutowania, w stomatologii, do wyrobu kitów porcelanowych, w lecznictwie i laboratoriach analitycznych.