Sorbitol

pochodzenie: naturalne
Alkohol otrzymywany z glukozy. W naturze występuje w wielu owocach. Stosowany jako dodatek do żywności E420 (m.in. środek słodzący i utrzymujący wilgotność), a także w produkcji detergentów, lakierów, żywic syntetycznych, środków farmaceutycznych i kosmetycznych.
Substancja hydrofilowa, nawilżająca. Wiąże wodę na powierzchni naskórka, dzięki czemu odpowiednio nawilża. Zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Sorbitol posiada słodki smak, dlatego stosowany jest w produktach do higieny jamy ustnej w celu polepszenia smaku.
Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku – zwiększa kleistość preparatów. Ponadto pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofilowych zawartych w kosmetyku
Sorbiotl nawilża, wygładza, uelastycznia i poprawia jakość skóry, a także reguluje procesy regeneracji naskórka.
Stężenie w kosmetyku dowolne, jednakże powyżej 5% może nadawać kosmetykom przesadną lepkość.