pochodzenie: roślinne – ekstrakt ze stewii (Stevia Rebaudiana)
W liściach stewii znaleźć można od około 4 % do 20 % glikozydów stewiolowych, które są 300 razy słodsze od tradycyjnego cukru. Roślina ta nie posiada żadnych kalorii, dlatego znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ekstrakt z liści stewii zawiera szereg składników mineralnych: sód, wapń, fosfor, siarkę, magnez, żelazo, potas i inne mikroelementy, flawonoidy oraz polifenole, składniki zwalczające wolne rodniki. W liściach stewii znaleźć można witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten.
Stewia wykazuje właściwości dezynfekujące, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Często wykorzystywana jest do produkcji past do zębów. Ponieważ nie zawiera cukru, bakterie płytki nazębnej nie będą go wykorzystywać do produkcji kwasów cukrowych powodujących próchnicę. Działa leczniczo na skórę trądzikową, wypryski i wrzody. Dezynfekuje skórę, absorbuje sebum, zamyka pory, przyspiesza gojenie się ran. Ma własności nawilżające, co pozwala zachować odpowiednią wilgotność skóry i tym samym jej zdrową strukturę i gładkość.
Stewia jest także przeciwutleniaczem. Jej stosowanie w środkach kosmetycznych zapewnia ochronę systemu antyoksydacyjnego skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pozwala to zredukować efekty starzenia się skóry – zminimalizować występowanie zmarszczek i zwiotczeń, a także nadać skórze optymalną jędrność i zdrowy, piękny wygląd.