pochodzenie: roślinne – z ziaren owoców drzewa Cupuaçu (Theobroma grandiflorum)
Cupuaçu (Theobroma grandiflorum) to tropikalne drzewo, które pochodzi z lasów Amazonii. Masło wytwarzanie przez tłoczenie na zimno ziaren owoców tego drzewa, posiada wysoką zdolność absorpcji wody. Jest doskonałym nawilżaczem. Zmiękcza, odżywia, działa ochronnie. Zawiera kwasy tłuszczowe (w tym palmitynowy, stearynowy i oleinowy), polifenole roślinne i steroli. Pełni funkcje emulgatora, stabilizuje emulsje, działa przeciwutleniająco. Masło Cupuacu to brazylijski kuzyn masła kakaowego.
Ze względu na swoją zdolność do pochłaniania wody i tworzenia bariery ochronnej przed odparowaniem, masło może przywrócić naturalną barierę nawilżenia włosom i uelastycznić skórę.
Idealne dla leczenia chorób skóry i zapalenie skóry stymulując procesy gojenia.
Zawiera fitosterole, które wykazują działanie przeciwzapalne w skórze, działając jako “wymiatacze” wolnych rodników, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA 3 i 6, witaminy antyoksydacyjne – C i A oraz duża ilość fosforu.
Masło Cupuacu regeneruje, wzmacnia i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UVB i UVA – naturalny filtr słoneczny. Przy tym również łagodzi podrażnienia, koi skutki poparzeń słonecznych i przyspieszy gojenie się.