pochodzenie: roślinne – olej otrzymywany po przez tłoczenie na zimno kiełków pszenicy
Ma przyjemny, zbożowy zapach i pomarańczową barwę, jest dość gęsty i lekko kleisty, dlatego poleca się go stosować w mieszaninie z innymi składnikami. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy A, D, bardzo duże ilości wit. E oraz lecytynę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę. Zaliczany do olejów z grupy schnących, jest średnio trwały, zachowuje świeżość przez ok. 5 miesięcy pod warunkiem odpowiedniego przechowywania, należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce, aby zapobiec szybkiemu jełczeniu, nie należy go podgrzewać.
Stymuluje komórki skóry do szybszego wzrostu, działa odżywczo i jest szczególnie polecany do skóry suchej, odwodnionej, dojrzałej. Działa silnie ujędrniająco na skórę, opóźnia jej procesy starzenia się. Zawarta w nim lecytyna, zapobiega utracie wody przez naskórek oraz przyspiesza jego regenerację, bardzo dobrze nawilża, zmiękcza i natłuszcza skórę. Doskonale poprawia wygląd skóry. Wzmacnia również włosy i nadaje im elastyczności. Działa przeciwzmarszczkowo ze względu na bardzo wysoką zawartość wit. E.